neděle 26. února 2012

Některé druhy ryb

Cihlidka kakadu:
Samci 6 až 8sm, samice až 5cm.  K jednomu samci je dobré si pořídit více samic (do šedesáticentimetrového akvária 2, do 80cm 3). Každá rybka potřebuje svou vlastní jeskyni, která musí být v dostatečné vzdálenosti od ostatních. Samec je polygamní, to znamená, že se tře s více samicemi. Samice má kratší ploutve. Na obrázku je samec.

    
Čichavec zakrslý:
Klidná, 4cm dlouhá ryba, která se zpravidla zdržuje v horní části nádrže. Může žít ve společném akváriu jen s rybami zdržující se u dna nebo malými rybami, jež žijí v hejnech a které ho nebudou tahat za dlouhé břišní ploutve. samci jsou výrazně zbarveni, samičky jsou bledší.                                          

Dánio pruhované:
3cm velká ryba, náramně čiperná ryba žijící v hejnech (7 až 8 jedinců). Zdržuje se ráda pod  volnou, světlou hladinou. Dobře se snáší se všemi rybami kromě klidných druhů, které se rovněž zdržují u hladiny. Tento druh se rozmnožuje i ve společném akváriu. Jestliže část hladiny zakrývá trávník vodních rostlin, mohou některé mladé ryby přežít. Mohou se zde ukrýt před útokem osatních obyvatel akvária.

Gavúnek Boesmanův:
Samci do 10cm, samice do 8cm. Čilá hejnová rybka (5 až 7 jedinců), která vyvíjí největší aktivitu ráno. Ráda se tře ve spleti rostlin. Tmavé pozadí zvýrazní zlatooranžovou až červenou barvu.


Gavúnek lososový:
Dorůstá 8-15cm, hejnová ryba. Potřebuje hodně prostoruna plavání, proto osázejte dno akvária rostlinami jen po stranách a při zadní stěně. Ideáním místempro tření těchto gavúnků jsou husté rostliny, které volně plují ve vodě. Ve skupině gavúnků lososových je nádherně oranžově zbarvený jen nejsilnější dominantní samec, ostatní podřízení samci zůstávají zbarvení tmavočerveně. Když odlovíte nejsilnějšího samce, vybarví se intenzivně druhý nejsilnější.

Mečovka zelená:
5-7cm velká. Hlavně samci jsou velmi živí a temperamentní. Samce můžeme často sledovat, jak si navzájem imponují. Jako u pavích oček samci často velmi intenzivně nutí samičky k páření, proto je dobré chovat více samiček než samců. užitečný hubitel řas.

Mřenka nádherná:
V přírodě je dlouhá až 30cm. Je to krásný druh, který se plně rozvine až ve velkém akváriu. Mladé ryby můžete chovat po více kusech, dospělé jen po jednom. Svými protažitelnými ústy může dokonce vysát plže z ulity a sežrat.

Pancéřníček zelený:
Žije u dna ve skupinách 3-5 jedinců. Je dlouhý 5cm. U dna stále pátrá po potravě. Pro cílené krmení mu dávejte krmivo v tabletách.


Parmička červenoocasá:
Má krásně kontrastní zbarvení- sametově černé tělo a červenou ocasní ploutev, což zcela stačí k tomu, aby se dobře prodávala. Způsobem plavání připomíná miniaturního žraloka, jejich stravovací návyky jsou však odlišné.
I když jsou oblíbené, do společnosti ostatních ryb se příliš nehodí. Tento druh je poměrně svárlivý a ostatním rybám i rybám svého druhu ukusuje ploutve, čímž je zastrašuje. Vzrostlí jedinci (o délce 12cm) mohou natropit v nádrži mnoho škod, takže je chovejte pouze s rybami, které jsou dost velké na to, aby se před nimi ubránily, například se středně velkými parmičkami rodu Barbus nebo se sumci.
Jsou to všežravci, takže jim můžete nabídnout cokoliv.

Parmička čtyřpruhá:
Velká 4cm, s párem vouskův koutcích úst. Žje v hejnech; ve skupině 5-7 jedincbů má slovo největší samec. Temperamentní, robustní druh, který má celý den co dělat. Nehodí se do společnosti klidných malých ryb nebo pomalých ryb s dlouhými ploutvemi. Parmičky s oblibou tahají skaláry za ploutve
RADA: jestliže si pořídíte tento druh, kupte si minimálně 10 jedinců

Parmička krásnoploutvá:
Tento druh velikosti 7-10cm by měl být chován v nádrži délky 80cm a více. Vyžaduje skrýše v podobě kořenů, které mu poskytnou ochranu při odpočinku. Jinak je nenáročný. Likviduje řasy. Mladé ryby jsou družné, s rostoucím věkem začínají tvořit teritoria a jsou mezi sebou velmi agresivní.

Parmička mechová:
to samé jako u parmičky čtyřpruhé, protože se jedná o stejnou rybu akorát jiného zabarvení

Parmička zlatá (Schuberti):
5cm velká dvouvousá, temperamentní ryba žijící v menších hejnech (4 až 6 jedinců). Neúnavně plave u dna a hledá potravu. Ideální do společnosti ryb, které nepotřebují klid.

Pestřenec červený:
Samečci dorůstají délky až 10cm, samičky jsou podstatně menší. Výhodné je chovat jeden pár v akváriu dlouhém 80cm. Jako centrum svého teritoria potřebuje jeskyni. I když máte jen jeden pár, měli byste udělat dvě jeskyně v dostatečné vzdálenosti o sebe, aby menší samička po manželské hádce se mohla někde ukrýt.

Plata skvrnitá:
Samci 2 až 3cm, samičky 3 až 4cm. Čilá ryba, která žije ráda v malých hejnech (5 až 7 jedinců). Oždibuje řasy z dekorace a rostlin.
min. velikost nádrže je 20l
je to všežravec

Rájovec dlouhoploutvý:
Je to robustnější labyrintní ryba, velikost 6 až 8cm. Chovejte ho v nádržích od 80cm. Může znepříjemňovat život ostatním okrasným rybám. Do nádrže délky 80cm dejte proto maximálně jeden pár. Samičky mají kratší ploutve a jsou o něco silnější než samci.

Razbora klínoskvrnná:
2,5cm dlouhá ryba žijící v hejnech, cítí se dobře až ve skupině 7 až 10 jedinců. Čilá, mírumilovná ryba, která by neměla být chována ve společnosti větších agresivních ryb.
min. velikost nádrže je 50l 

Skalára amazonská:
Dlouhá až 15cm, vysoká asi 20cm. Potřebuje nádrž dlouhou od 80cm výše s minimální hloubkou 50cm. Důležitou dekorací jsou například dlouhé listy šípatkovců nebo některých velkých anubisů. skaláry pak klidně stojí mezi rostlinami a pozorují okolí.
Žijí ve skupinách, přičemž se jednotlivci združují poměrně blízko sebe. Jsou to klidné ryby, které nesnášejí příliš čilou společnost. Nejlépe se jim daří ve čtyřčlenné nebo šestičlennéskupině v metrovém akvárku, které je obydlené klidnými rybami, jako jsou neonky, tetra konžská a černá mollienisie. Nedávejte je do společnosti ryb, které je rády tahají za břišní ploutve.

Tetra konžská:
Samci měří 7cm, samičky 5-6cm. V nádrži délky nad 80cm je možné chovat malé hejno 6-8 rybek. Na světlém podkladu lesklé tony nevyniknou. Mírná, klidná ryba žijící v hejnu, která nemá ráda hektickou společnost. Samci mají protaženou hřbetní, ocasní a řitní ploutev se svítivě bílým okrajem. Je lepší chovat ji s rybami, které netahají za ploutve. 

Tetra neonová:
Délka 3cm. Vynikne až ve velkém hejnu, proto chovejte společně aspoň 10 jedinců. Důležité je tmavé zařízení akvária, jinak budou ryby působit nevýrazně, bledě. Na ztemnění dna můžete dno osázet rostlinou Anubias barteri nana. Kořeny, husté osázení rostlinami na okrajích a částečné zakrytí hladiny plovoucími rostlinami.

Tetra paraguayská:
Pečuje se o ní podobně, jako o Tetru konžskou.

Žádné komentáře:

Okomentovat