neděle 26. února 2012

Některé druhy ryb

Cihlidka kakadu:
Samci 6 až 8sm, samice až 5cm.  K jednomu samci je dobré si pořídit více samic (do šedesáticentimetrového akvária 2, do 80cm 3). Každá rybka potřebuje svou vlastní jeskyni, která musí být v dostatečné vzdálenosti od ostatních. Samec je polygamní, to znamená, že se tře s více samicemi. Samice má kratší ploutve. Na obrázku je samec.

    
Čichavec zakrslý:
Klidná, 4cm dlouhá ryba, která se zpravidla zdržuje v horní části nádrže. Může žít ve společném akváriu jen s rybami zdržující se u dna nebo malými rybami, jež žijí v hejnech a které ho nebudou tahat za dlouhé břišní ploutve. samci jsou výrazně zbarveni, samičky jsou bledší.                                          

Dánio pruhované:
3cm velká ryba, náramně čiperná ryba žijící v hejnech (7 až 8 jedinců). Zdržuje se ráda pod  volnou, světlou hladinou. Dobře se snáší se všemi rybami kromě klidných druhů, které se rovněž zdržují u hladiny. Tento druh se rozmnožuje i ve společném akváriu. Jestliže část hladiny zakrývá trávník vodních rostlin, mohou některé mladé ryby přežít. Mohou se zde ukrýt před útokem osatních obyvatel akvária.

Gavúnek Boesmanův:
Samci do 10cm, samice do 8cm. Čilá hejnová rybka (5 až 7 jedinců), která vyvíjí největší aktivitu ráno. Ráda se tře ve spleti rostlin. Tmavé pozadí zvýrazní zlatooranžovou až červenou barvu.


Gavúnek lososový:
Dorůstá 8-15cm, hejnová ryba. Potřebuje hodně prostoruna plavání, proto osázejte dno akvária rostlinami jen po stranách a při zadní stěně. Ideáním místempro tření těchto gavúnků jsou husté rostliny, které volně plují ve vodě. Ve skupině gavúnků lososových je nádherně oranžově zbarvený jen nejsilnější dominantní samec, ostatní podřízení samci zůstávají zbarvení tmavočerveně. Když odlovíte nejsilnějšího samce, vybarví se intenzivně druhý nejsilnější.

Mečovka zelená:
5-7cm velká. Hlavně samci jsou velmi živí a temperamentní. Samce můžeme často sledovat, jak si navzájem imponují. Jako u pavích oček samci často velmi intenzivně nutí samičky k páření, proto je dobré chovat více samiček než samců. užitečný hubitel řas.

Mřenka nádherná:
V přírodě je dlouhá až 30cm. Je to krásný druh, který se plně rozvine až ve velkém akváriu. Mladé ryby můžete chovat po více kusech, dospělé jen po jednom. Svými protažitelnými ústy může dokonce vysát plže z ulity a sežrat.

Pancéřníček zelený:
Žije u dna ve skupinách 3-5 jedinců. Je dlouhý 5cm. U dna stále pátrá po potravě. Pro cílené krmení mu dávejte krmivo v tabletách.


Parmička červenoocasá:
Má krásně kontrastní zbarvení- sametově černé tělo a červenou ocasní ploutev, což zcela stačí k tomu, aby se dobře prodávala. Způsobem plavání připomíná miniaturního žraloka, jejich stravovací návyky jsou však odlišné.
I když jsou oblíbené, do společnosti ostatních ryb se příliš nehodí. Tento druh je poměrně svárlivý a ostatním rybám i rybám svého druhu ukusuje ploutve, čímž je zastrašuje. Vzrostlí jedinci (o délce 12cm) mohou natropit v nádrži mnoho škod, takže je chovejte pouze s rybami, které jsou dost velké na to, aby se před nimi ubránily, například se středně velkými parmičkami rodu Barbus nebo se sumci.
Jsou to všežravci, takže jim můžete nabídnout cokoliv.

Parmička čtyřpruhá:
Velká 4cm, s párem vouskův koutcích úst. Žje v hejnech; ve skupině 5-7 jedincbů má slovo největší samec. Temperamentní, robustní druh, který má celý den co dělat. Nehodí se do společnosti klidných malých ryb nebo pomalých ryb s dlouhými ploutvemi. Parmičky s oblibou tahají skaláry za ploutve
RADA: jestliže si pořídíte tento druh, kupte si minimálně 10 jedinců

Parmička krásnoploutvá:
Tento druh velikosti 7-10cm by měl být chován v nádrži délky 80cm a více. Vyžaduje skrýše v podobě kořenů, které mu poskytnou ochranu při odpočinku. Jinak je nenáročný. Likviduje řasy. Mladé ryby jsou družné, s rostoucím věkem začínají tvořit teritoria a jsou mezi sebou velmi agresivní.

Parmička mechová:
to samé jako u parmičky čtyřpruhé, protože se jedná o stejnou rybu akorát jiného zabarvení

Parmička zlatá (Schuberti):
5cm velká dvouvousá, temperamentní ryba žijící v menších hejnech (4 až 6 jedinců). Neúnavně plave u dna a hledá potravu. Ideální do společnosti ryb, které nepotřebují klid.

Pestřenec červený:
Samečci dorůstají délky až 10cm, samičky jsou podstatně menší. Výhodné je chovat jeden pár v akváriu dlouhém 80cm. Jako centrum svého teritoria potřebuje jeskyni. I když máte jen jeden pár, měli byste udělat dvě jeskyně v dostatečné vzdálenosti o sebe, aby menší samička po manželské hádce se mohla někde ukrýt.

Plata skvrnitá:
Samci 2 až 3cm, samičky 3 až 4cm. Čilá ryba, která žije ráda v malých hejnech (5 až 7 jedinců). Oždibuje řasy z dekorace a rostlin.
min. velikost nádrže je 20l
je to všežravec

Rájovec dlouhoploutvý:
Je to robustnější labyrintní ryba, velikost 6 až 8cm. Chovejte ho v nádržích od 80cm. Může znepříjemňovat život ostatním okrasným rybám. Do nádrže délky 80cm dejte proto maximálně jeden pár. Samičky mají kratší ploutve a jsou o něco silnější než samci.

Razbora klínoskvrnná:
2,5cm dlouhá ryba žijící v hejnech, cítí se dobře až ve skupině 7 až 10 jedinců. Čilá, mírumilovná ryba, která by neměla být chována ve společnosti větších agresivních ryb.
min. velikost nádrže je 50l 

Skalára amazonská:
Dlouhá až 15cm, vysoká asi 20cm. Potřebuje nádrž dlouhou od 80cm výše s minimální hloubkou 50cm. Důležitou dekorací jsou například dlouhé listy šípatkovců nebo některých velkých anubisů. skaláry pak klidně stojí mezi rostlinami a pozorují okolí.
Žijí ve skupinách, přičemž se jednotlivci združují poměrně blízko sebe. Jsou to klidné ryby, které nesnášejí příliš čilou společnost. Nejlépe se jim daří ve čtyřčlenné nebo šestičlennéskupině v metrovém akvárku, které je obydlené klidnými rybami, jako jsou neonky, tetra konžská a černá mollienisie. Nedávejte je do společnosti ryb, které je rády tahají za břišní ploutve.

Tetra konžská:
Samci měří 7cm, samičky 5-6cm. V nádrži délky nad 80cm je možné chovat malé hejno 6-8 rybek. Na světlém podkladu lesklé tony nevyniknou. Mírná, klidná ryba žijící v hejnu, která nemá ráda hektickou společnost. Samci mají protaženou hřbetní, ocasní a řitní ploutev se svítivě bílým okrajem. Je lepší chovat ji s rybami, které netahají za ploutve. 

Tetra neonová:
Délka 3cm. Vynikne až ve velkém hejnu, proto chovejte společně aspoň 10 jedinců. Důležité je tmavé zařízení akvária, jinak budou ryby působit nevýrazně, bledě. Na ztemnění dna můžete dno osázet rostlinou Anubias barteri nana. Kořeny, husté osázení rostlinami na okrajích a částečné zakrytí hladiny plovoucími rostlinami.

Tetra paraguayská:
Pečuje se o ní podobně, jako o Tetru konžskou.

Některé druhy rostlin

Zakruticha obrovská 19-28 stupňů


Chebule (kabomba) vodní 23-25 stupňů

Zakucelka plazivá 15-26 stupňů


Mokřanka trojkvětá 24-28 stupňů

Hnědovka křídlatá 20-28 stupňů












Anubis barterův 20-30 stupňů

Kryptokoryna Wendtova 22-26 stupňů


















                 







sobota 25. února 2012

Řasy a boj s nimi

ŘASY A BOJ PROTI NIM


druh:
vláknité vousaté řasy: hnědočerné, velmi pevně usazené, časté na hnědovce křídlaté
opatření:
odřízněte silně napadené listy. Vpusťte požírače řas, jako jsou parmička čtyřpruhá a parmička zlatá

druh:
vláknité štětičkové řasy: hnědočerné, často volně plovoucí, částečně na listech a kamenech
opatření:
odsajte písek a volně plovoucí řasy, písek vyhoďte. Umístěte požírače řas, jako parmičky, černé mollienisie, paví oka nebo platy.

druh:
rozsivky: černozelené body na vrchních stranách listů, časté u rostlin rodů Anubias nebo Echinodoruch, hlavně na starých listech
opatření:
napadené listy neodstraňujte. Použijte požírače řas, např. krunýřovce

druh:
drkalky: modročerné až tmavozelené, lehce se stírají, jsou cítit po chemikáliích
opatření:
hnojivo s obsahem železa. Teplota pod 24 stupňů. Vpusťte požírače řas, např. hořavku japonskou

druh:
řasy zelené- vláknité: jako vata se ovinou kolem stonků rostlin a pak kolem všeho dalšího
opatření:
hnojivo s obsahem železa. Umístěte požírače řas, např. parmičku krásnoploutvou, černou mollienisii, živorodky velkoploutvé. Zasaďte rychle rostoucí rostliny, jako je douška hustolistá.

druh:
zelení bičíkovci váleči: vytváří kulaté kolonie, voda zbarvená světle zeleně
opatření:
nevyměňujte vodu. Použijte diatomový filtr nebo UV-lampu

druh:
slizký, světle zelený povlak v celém akváriu
opatření:
výměna vody, zasaďte rychle rostoucí rostliny, jako jsou douška hustolistá nebo mokřanka trojkvětá

druh:
jemně srstnatý hnědočerný povlak na vrchních stranách listů, který se nedá setřít
opatření:
použijte požírače řas, jako jsou parmičky krásnoploutvé, krunýřovec modrý, černé mollienisie a paví oka






Plži v akvárku

PLŽI V AKVÁRIU
Plži jsou popeláři akvária: požírají zbytky krmiva, odumřelé části rostlin, řasy a mrtvé živočichy. Většinou najdete plže ve své nádrži aniž byste ho koupili. Je to tím že se přenášejí na listech rostlin v rosolovitém obalu.


Když se plži přemnoží, znamená to, že jste příliš krmili, protože čím více odpadků nacházejí, tím lépe se rozmnožují. Jestliže se vám to stalo tak stačí dát na plochý kámen 1 až 2 tablety krmiva. Po nějaké době v tomot místě naleznete plže, které stačí už jen sesbírat.

Zařízení akva

Příprava

  • Akvarijní rostliny nechte až do doby sázení v obalu nebo je postavte do mísy s vodou
  • 24h před zařízením akva vložte dekorační kořen do horké vody
  • Vymejte akvárko vlažnou vodou
  • Důkladně properte říční písek
Důležité: Nikdy nepoužívejte čistící prostředky 


Vhodná voda do akvária


Pro první naplnění stačí voda z kohoutku, do které přidáte přípravky na úpravu vody. Akvárium se zabíhá při vypnutém filtru, topení a světle, přičemž se vytváří biologická rovnováha akvarijní vody pro rostliny a ryby.

PS: nekupujte ryby v den zařízení akvárka. Akvárium se musí nechat zabíhat alespoň týden!!!


UMÍSTĚNÍ NÁDRŽE A VYTVOŘENÍ DNA


Postavte akvárium na definitivní místo. Nádrž bez rámu nebo okrasných lišt postavte na polystyrénovou desku. Na dno nádrže vysypejte 2 sáčky říčního písku a rovnoměrně ho rozdělte, na tuto vrstvu pak nasypete živnou půdu. Pak dosypte zbylé sáčky říčního písku.

VNITŘNÍ DEKORACE A ČÁSTEČNÉ NAPLNĚNÍ VODOU


Z kamenů můžete postavit jeskyni. Stačí vám k tomu 4 kameny. 3 kameny umístěte do kruhu a přes ně dejte jeden plochý kámen. Na protější stranu pak můžete dát kořen. Pak už jen naplňte akvárium do jedný třetiny vodou. A umístěte rostliny.
Návrh na rostliny:
1. zakruticha šroubovitá
2. anubis barterův
3. kryptokoryna wendtova
4. šípatkovec malokvětý
5. kabomba vodní
6. zakucelka plazivá
7. hnědovka křídlatá
8. šípatkovec červený
a další...

SÁZENÍ ROSTLIN


Stonkové rostliny mají listy umístěné tak daleko od sebe, že vidíme stonek. Zasazujeme je tak, že je položíme na písek a zatížíme kamenem. Takto zakotvené rostliny brzy pustí kořeny.
Rostliny s růžicovým uspořádáním listů se často prodávají v košíčcích. Košíček otočte a lehce jím klepněte o roh stolu, rostlinu z košíčku vyndejte. Prstem vyhlubte ďůlek a zasaďte rostlinku.

Nakonec dolijte vodu do 2cm pod okraj a nainstalujte přístroje.
Nechte akvárium minimálně týden zaběhnout a pak můžete přidat ryby.






























Koupě akvária a vybavení

Správné akvárium


I když na první pohled vypadají všechna avkária, až na velikost, stejně, existují rozdíly v kvalitě.
Nešetřete na koupi na nesprávném místě. Dobrá značková akvária mají dlouhou životnost a ušetří vám mnohé nepříjemnosti, které můžete zažít s levnými vyrobky. Běžná akvária jsou celoskleněná,
která se vyrábějí buď s okrasnými lištami nebo bez nich.


Správná velikost


Dle mé zkušenosti si myslím že začátečníci by si neměli pořizovat moc veliká akvária. Samožřejmě, že akvárium nesmí být zase moc malé, protože má vytvořit životní prostředí pro mnoho rostlin a ryb. Doporučovala bych délku nádrže 60 až 130 cm.




Osvětlení


Nejjednodušší je si pořídit kryt s jednou nebo více zářivkami. Jsou k dostání ve všech možných rozměrech akvária. Zářivky dávají při malé spotřebě energie dostatek světla a nevydávají téměř žádné teplo.
Počet zářivek se řídí hloubkou akvária. Jestliže máte 60l akvárko postačí i jedna ale dle mé zkušenosti je lepší jich tam mít víc alespoň 2.


Barva světla


Při čísla koupi zářivek dbejte na barvu světla, která je označena číslem. Pro akvárka jsou vhodná čísla 11; 21; 41. Osobně doporučuji barvu 41, protože zanechává krásný teplý ton .


Doba osvětlení


Nejlépe by mělo být světlo zapnuto 12-14hodin. Ale myslím že když si zvyknete zapnout světlo ráno a pak večer vypnout, tak by to mělo být bezproblémů. Důležité: když přerušíte světlo tak to škodí rostlinám, které pak můžou i hynout. Kromě toho byste taky mohli mít časem problémy s řasami. Ale pokud nemáte čas, tak si můžete pořídit i časový spínač.


Vytápění


Pro časté druhy ryb je vhodná teplota 24 až 26 stupňů. Automatické topné zařízení zajišťuje spolehlivě stálou teplotu v akváriu. Na obsluhu nejjednodušší jsou topení se stupnicí ve stupních Celsia na regulačním ovladači.


Filtr


vnitřní filtr:  V akváriu se umisťuje do zadního rohu. Má omezenou působnost, proto se používá do malých akvárií.


vnitřní filtr: Lze jej položit vedle akvária nebo dát do skříňky pod akvárkem. Můžete ho použít jak pro velká akvárka tak i pro malá.


rozměry akvárií a jejich objem
délka         šířka        výška        obsah
60cm        30cm        30cm        54l
80cm        39cm        39cm       109l
100cm      40cm        40cm       160l
120cm      40cm        50cm       240l
130cm      40cm        50cm       260l




Dno


Říční křemenný písek se zrnitostí 3 až 5 mm je na dno ideální. Hrubší zrnitost není tak vhodná, protože štěrk zadržuje hodně kalu a obtížně se udržuje čistý.


Jemný písek se zanáší kalem, snadno zahnívá a rostlinám se v něm nedaří. Pro některé ryby, jako jsou pancéřníčci, závojnatky a mnohé parmičky, které rády ryjí a ústy bagrují ve dnu, můžete vytvořit malý písečný ostrůvek.


Živná půda zásobuje akvarijní rostliny důležitými látkami. Přidává se při zařizování akvária jako postupně a pomalu se uvolňující hnojivo do písku a může být doplňována ve formě tablet, které se vtlačují do dna.


Ostatní


dekorativní kameny, kořeny, jeskyně, tmavá zadní stěna, teploměr, časový spínač


Např. :
Nákupní listina pro 60cm akvárko:


1. 1 celoskleněné akvárko (60x30x30 cm)
2. 1 polystyrénová deska, 10mm silná
(jen pro akvárka bez lišt)
3. 6 sáčků říčního písko po 2,5 kg- zrnitost 3mm, ne příliš světlý
4. 1 balení živné půdy
5. 3 křemenné nebo břidlicové kameny 
6. 1 plochý kámen 
7. 1 akvarijní kořen
8. prostředky pro úpravu vody
9. 1 tekuté hnojivo pro pozdější přihnojování rostlin
10. 1 filtr
11. 1 automatické topné zařízení
12. 1 zadní tmavá stěna
13. 1 teploměr
14. 1 čistič skel
15. 1 odkalovač (stačí i zahradní hadice)
16. 1 kbelík, který bude určen jen pro výměnu vody 
17. 1 časový spínač
18. HLAVNĚ ROSTLINY